Alternaf Medya Şenliği’ndeki konuşma(m)

16 Ekim 2011 tarihinde İstanbul’da gerçekleşen Alternatif Medya Şenliği’ndeki “Yeni Medya Düzeni (mi?)” oturumunda söylediklerimin (söylemek istediklerimin) yazıya dökülmüş halidir.

Alternatif Medya ya da Yeni Medya dediğimizde bazı kavramlardan ve olgulardan bahsediyoruz. Ana akım medya bu kavramlardan bir tanesi. Yeni Medya ile vurgulanmak istenen bir başka olgu da teknoloji, internet. Yeni Medya Düzeni’nin internette kendine alan bulduğunu görüyoruz.

Fakat burada bir sorun var. Türkiye’de internet, “internet dışı”nın bir aynası gibi. İnternet medyasına baktığımızda da bizim ana akım diye adlandırdığımız grupların hakimiyetini görüyoruz. Hatta öyle ki, “internet dışı” hayatta etkisini katlayarak karşımıza çıkıyor ana akım medya. 300.000 satan bir gazetenin internet sitesi, 40.000.000 sayfa görüntülemeye ulaşabiliyor. Burada da bir sıkıntı ortaya çıkıyor işe. Bir başka sorun da, Alternatif Medya olarak ya da Yeni Medya’nın unsurları olarak sunulan oluşumların kaynak olarak ana akımdan beslenmesi. Ana akım bir bütün olarak durmasa da, içerik olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye’de nasıl ki internet dışında bir alternatif aramada sıkıntı varsa, internette, Yeni Medya’da da alternatif arama sıkıntısı mevcut. Fakat internetin şöyle bir yararı oluyor: Siz istemeseniz de bazı haberler, alternatifler, sizin karşınıza çıkıyor. Alternatiften kaçış mümkün değil. Bu olumlu özelliğin de olumsuz tarafı yok değil. Gerçek hayatta asla elinize almayacağınız bir gazetenin, internet sitesinden bir haberle burun buruna kalma olanağınız da çok yüksek.

Yeni Medya’nın en önemli özelliği satış baskısı içermemesi. Maliyetleri çok düşürmesi. Bu önemli çünkü satış yapmak için kendinden vazgeçen ana akımdan sizi ayıran en temel özelliklerden biri bu. Ana akımın sermaye ile kurduğu ve bir süre sonra da bağımlısı olduğu ilişkiyi, Yeni Medya kurmadan da ilerleyebiliyor.

Yeni Medya’nın karşısındaki en büyük sorun güven. Gerçek, Yeni Medya’da daha korumasız bir halde. Bu da insanların güven problemine düşmelerine yol açıyor. Öyle ki, herkesin haber kaynağı olduğu, teknoloji sayesinde yayın yapabildiği bir durumda, insanlar bilgilerinin haber olarak görülmesi için onun adında “gazete” olan bir yerde yayınlanmasını bekliyorlar. Alternatif Medya’nın bir boyutu da bu ihtiyacı karşılamak olacaktır.

İşte Yeşil Gazete bu ihtiyaçtan ortaya çıktı. Ekoloji mücadelesi (çevre, doğa) ana akım medyada kendine yer bulan fakat kendisine bir sos görevi biçilen konumda. Yeşil Gazete’de biz, hem ekoloji mücadelesini temele koyan ama bunun yanında hem de her türlü haberi veren bir odak oluşturmaya çalıştık, çalışıyoruz. Ekoloji temelli olmamız da, çok farklı Dünya görüşünde olan insanlara mutlaka bir yerden dokunma şansını bize veriyor. Lüferlerin avlanma boyutu ile ilgili aynı fikirde olan insanlar, başka haberlerimizde birbirine düşebiliyor.

Son olarak, Yeni Medya, Alternatif Medya, dijital medya… Biz bu kadar haberle ne yapacağımızı sorgulamalıyız. 24 saat haber almak ne işimize yarayacak? Bu iyi bir durum mu? Bunları sorgulamalıyız. Bir sonra atmamız gereken adıma kendimizi hazırlıyor muyuz? Alternatiflik, başlı başına bir değişim arzusunu da içerisinde barındırıyor. Sadece haber alarak ve vererek bu değişimi gerçekleştirebilir miyiz?

Yeni Medya Düzeni (mi?) (Moderatör: Tolga Çevikel)

Konuşmacılar:

Defne Koryürek (Blog yazarı- Abesle İştigal, Fikir Sahibi Damaklar)

Koray Doğan Urbarlı (Yeşil Gazete)

Sayat Tekir (Nor Radyo)

Ömer Akpınar (Kaos GL)